Wat ooit wel eens ontaardde in een ordinaire knokpartij verdiende zondag de PR-prijs voor ijshockey. De match tussen HYC en Heerenveen werd een thriller met Herentals als winnaar na overtime. (5-4).
Amper 10 minuten straftijd deelde ref Ramon Sterkens uit aan beide ploegen samen. Dat is veel minder dan sommige vlegels  in hun dooie eentje tijdens één periode op hun kerfstok schrijven. En toch waren die weinige straffen bepalend voor de wedstrijd.  Heerenveen scoorde één keer in overtal en één keer shorthanded.  HYC trof twee keer raak met een man meer op het ijs.


De Herentalsenaren moesten de wedstrijd in de eerste periode ondergaan. Via Andy Bathgate kwam rood-wit wel op voorsprong maar toen had Bjorn Steylen al een paar keer moeten tussenkomen. De Flyers toonden zich niet alleen sneller, ze mochten ook veel te gemakkelijk combineren van de thuisploeg. Met Patrik Prokop in de strafbank was het dan ook prijs. Scoremachine Kevin Bruijsten maakte de 1-1 en  rond het kwartier dreigde echt een rampscenario. HYC knoeide met de powerplay en daarvan profiteerde Sander Dijstra (1-2). Minder dan een minuut later werd het heel stil onder de tent toen opnieuw Bruijsten doel  trof (1-3).  Gelukkig voor HYC kon Evan Mosey bijna onmiddellijk daarna een mooie HYC-aanval  afronden: 2-3 na de eerste periode.


Na de thee - drinken ze dat nog  in de kleedkamer? - kwam HYC agressiever op het ijs. Dat resulteerde in een schitterende goal. Eén lange pass centraal over het ijs van Mosey bracht Vincent Morgan alleen voor goalie Oosterwijk. Die kon eerst nog redden maar Mitch Morgan kogelde de rebound in het dak van het doel (3-3). De HYC-storm ging liggen en Nick Kuiper zette Heerenveen niet onverwacht op 3-4.


De derde time moest de beslissing brengen. Heerenveen profiteerde niet van een onterechte straf voor Dries Leirs terwijl HYC dat wel deed. Andy Bathgate dribbelde zich tot bij het doel van de Flyers en zijn pass werd feilloos ingeschoten door Graig Voakes (4-4). Herentals was nu baas. Coach Vincent gebruikte in tegenstelling met Heerenveen consequent drie lijnen en dat leek fysiek winst op te leveren. HYC drukte de Friezen achteruit, net niet genoeg  om de overtime te vermijden.  Daarin volstond amper één minuut om de Flyers dood te doen. Joey Oosterveld moest een Herentalse aanval foutief afbreken en vloog van het veld. De volgende powerplay was ultra kort:  na wat tikka-tikka schoot man-van-de-match Mosey de puck staalhard in de rechterbovenhoek.

HYC gaat het eerste weekend van november in met 6 winstmatchen, een tweede plek op de tabel en vier spelers in de top 10 van de topscorers. Voakes op 1, Bathgate op 2, Mitch Morgan op 6 en Evan Mosey op 9: wie doet beter?  Jef VDB / foto's Kurt Tops.